Dzisiaj przepis z którego zawsze korzystałyśmy z moją siostrą. Zawsze robiąc te muffinki myślę o niej bo to z nią przeważnie piekłam nasze muffinki. Przepis jest troszkę zmodyfikowany, ponieważ w oryginalnym przepisie powinny być orzechy, migdały, ja natomiast tym razem postanowiłam spróbować dodać borówki.
Składniki potrzebne do ciasta:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
0,5 szklanki brązowego cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1/4 łyżeczka soli
1 banan
0,5 szklanki jogurtu O%
0,5 łyżeczki cynamonu
borówki do dekoracji
1. Mieszamy w misce: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól, sodę
2. W drugim naczyniu mieszamy: banana (można przy użyciu widelca zmniejszyć kawałki), jogurt, jajko.
3. Następnie mieszamy produkty z pierwszej miski z drugą
4. Wlewamy masę do naszych foremek, a na samą górę układamy 2 - 3 borówki. Proponuję nie wrzucać więcej borówek z tego względu, że puszczą sok i niestety mogą spowodować, że ciasto będzie gorzkawe. Sama włożyłam na próbę do nie których muffinek więcej borówek i niestety nie były już tak dobre.
Czas pieczenia 20
minut - 180°C (góra -
dół).
Piec w nagrzanym piekarniku :)
Kochani mam dla Was od dzisiaj coś specjalnego, jeżeli spodoba Wam się mój przepis możecie ściągnąć go na swój komputer. Wystarczy kliknąć w poniższą ikonkę
Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz, czy podoba się Tobie taka wersja przepisu :).
SMACZNEGO!
28
NAPISZ KOMENTARZsuper pomysł
ja już ściągnełam przepis i czekam na więcej
ReplyBardzo fajny pomysł, a z przepisu na pewno skorzystam
ReplyMuffinki wyglądają smakowicie. Przepis ściągnę i wypróbuję, gdy dziecię wróci z wakacji
Pozdrawiam
ReplyNie piekłam mufinek już jakiś czas... Wersję z borówkami strasznie lubię
ReplyCieszę się bardzo
. Pozdrawiam
ReplyMiło mi
. Pozdrawiam
ReplySuper
miło mi będzie jeśli podzielisz się informacją jak wyszły
. Pozdrawiam
ReplyNo to może uda się upiec w najbliższym czasie?
Pozdrawiam 
Replyuwielbiam muffiny, a te wyglądają niezwykle apetycznie!
ReplyAkurat mam w domu i banany, i borowki
chyba dzis zrobie, dzieki za przepis! 
ReplyFajny przepis, muszę wkrótce wypróbować
ReplyA gdzie zdobyłaś borówki???
ReplyAle pysznie wyglądają
ReplyKochana w sklepie Carrefour
, w lodówce na dziale warzywa, owoce
. Ściskam :*
ReplyDaj znać jak wyszło
ReplyUwielbiam borówki! U mnie zawsze pieczemy je z orzechami lub polewą, tym razem spróbuję Twojego przepisu z borówkami, wyglądają przepysznie
http://projektburgund.blogspot.com/
Replyoooo! My z siostrą też czasami wspólnie pieczemy
Moja siostra robi podobne muffinki! Są przepyszne! Twoje wyglądają równie rewelacyjnie 
ReplyCiekawy pomysł z tym przepisem :-)
ReplyProszę daj znać, czy smakowały
. Pozdrawiam!
Replytakie momenty są najlepsze, kiedy można wspólnie upiec, ugotować
ReplyPrzypomniałaś mi o istnieniu muffinek. Nie robiłam ich całe wieki. Z pewnością skorzystam z przepisu
ReplyWyglądają smakowicie. Gdyby nie to, że staram się nie jeść słodyczy to bym wypróbowała
ReplyFajnie wyglądają - one są takie lekko wilgotne? Robiłam podobne z gruszkami i imbirem i właśnie zachowały wilgoć przez dość długo, nawet po kilku dniach były jak dopiero co wyjęte z piekarnika. Ale tutaj przekonał mnie cynamon <3
ReplyRaz na jakiś czas można się skusić
, zwłaszcza na słodycze własnej roboty
. Pozdrawiam!
ReplyTak, tak lekko wilgotne
i faktycznie utrzymują wilgotność przez kilka dni
. Ja też uwielbiam cynamon, zwłaszcza zimą
. Pozdrawiam!
ReplyMmm, pyszności
Idealne dla mojej córki: mają banany i borówki
Na pewno razem upieczemy.
ReplyPycha jestem muffinkozerca zdecydowanie.
Czy planujesz wpisy o kuchni typowo azjatyckiej?
ReplyDo góry są kategorie
, a tam tajwańskie przepisy
, może nie długo pojawi się nowy przepis 
Reply