TAJWAŃSKIE ŚNIADANIE

Uwielbiam jeść i uważam, że pierwszy posiłek powinien być traktowany jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia :) :). W Polsce moje śniadanie wyglądało tak samo - jak w większości polskich domach (przynajmniej tak mi się wydaje :p), czyli kanapeczka z szyneczką lub serem na to sałata, pomidorek, dodatkowo jeszcze owoc i herbatka. Czasami jak miało się więcej czasu i nie musiałam spieszyć się do wyjścia to zjadłam jajecznicę itp. A jak to wygląda na Tajwanie? Otóż, śniadania wyglądają zupełnie inaczej (teraz już wiem dlaczego Kuan-Lin tak bardzo miał dosyć polskich śniadań). 
Na śniadanie jak najbardziej można zjeść pieczywo. Tajwańczycy uwielbiają chleb z farszem w środku: od różnego typu fasoli, rodzynek, sera, szynki, dodatkowo chleb może być na słodko na słono (ostatnio miałam okazję zjeść pieczywo na słono i już nigdy więcej tego nie kupię :) miałam wrażenie że połknęłam solniczkę). W większości piekarniach, jest możliwość spróbowania pieczywa, co uważam za fajnym pomysłem, ponieważ nie wszystko mi smakuje, a tak mogę uniknąć niezadowolenia z zakupu :), tak jak to wyszło z słonym pieczywem. Moim faworytem, jeżeli chodzi o pieczywo jest chleb z serem w środku (farsz troszkę przypomina sernik).



Oprócz pieczywa Tajwańczycy uwielbiają jeść bułki parowe z mięsnym farszem. Ciasto do tych bułek przypomina w smaku nasze pyzy tylko tutaj dodatkowo jest jeszcze farsz. Uwielbiam te bułeczki i mojej rodzince też smakowało jak tutaj byli (no chyba, że mnie okłamali :p i próbowali być mili :).



Kolejny smakołyk to naleśnik "Scalion pancake"w kolejnym poście wrzucę przepis i zdjęcia krok po kroku jak to zrobić. Uwielbiam to jeść, ale niestety dużo w tym oliwy więc za często tego nie jadamy z wiadomych powodów :). Dodatkiem do naleśnika może być "Youtiao", które tak naprawdę jest bez smaku, ale Tajwańczycy uwielbiają to jeść właśnie z naleśnikiem lub dodawać to do mleka sojowego.

Scalion pancake

Youtiao
zdjęcie pochodzi z http://en.wikipedia.org/wiki/Youtiao


Ostatnim ciekawym produktem jest "Turnip cake" zrobiony z białej marchewki, na zewnątrz jest chrupkie, a w środku miękkie, również nie odczuwam żadnego smaku jedząc ten przysmak.


Turnip cake
zdjęcie pochodzi z http://www.longhua.tw/dragon/esp/250.html

Na Tajwanie jest naprawdę mnóstwo produktów, które można zjeść na śniadanie, to jedynie mała garstka. Polecam zrobienie samemu scalion pancake, o którym wspomniałam w poście (przepis już wkrótce w kolejnym poście).

Nowsze posty
« Nowsze posty
Starsze posty
Starsze posty»

4

NAPISZ KOMENTARZ
natiwa
AUTHOR
21 stycznia 2015 17:35 delete

ciekawa ta bułka z pierwszych dwóch zdjęć, pineapple albo melon bun (nazywana tak ze względu na wygląd skórki) zwykle nie ma w środku nadzienia, moje dzieci ją uwielbiają :) ja jednak wolę słono pikantne pieczywo ;)

Reply
avatar
Natalia Yeh
AUTHOR
21 stycznia 2015 18:09 delete

tak tak masz rację to pineapple bun, zapomniałam podpisać :), ja jadłam tylko z nadzieniem bo mój mąż również uwielbia tą wersje :). Tak to jest, każdy lubi coś innego :). Pozdrawiam

Reply
avatar
Pocztówki Ag
AUTHOR
21 stycznia 2015 18:44 delete

Strasznie lubię takie pieczywo z wkładką :D

Reply
avatar
Natalia Yeh
AUTHOR
21 stycznia 2015 19:43 delete

To zapraszam na Tajwan :)

Reply
avatar

  PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket