Uwielbiam jeść i uważam, że pierwszy posiłek powinien być traktowany jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia :) :). W Polsce moje śniadanie wyglądało tak samo - jak w większości polskich domach (przynajmniej tak mi się wydaje :p), czyli kanapeczka z szyneczką lub serem na to sałata, pomidorek, dodatkowo jeszcze owoc i herbatka. Czasami jak miało się więcej czasu i nie musiałam spieszyć się do wyjścia to zjadłam jajecznicę itp. A jak to wygląda na Tajwanie? Otóż, śniadania wyglądają zupełnie inaczej (teraz już wiem dlaczego Kuan-Lin tak bardzo miał dosyć polskich śniadań).
Na śniadanie jak najbardziej można zjeść pieczywo. Tajwańczycy uwielbiają chleb z farszem w środku: od różnego typu fasoli, rodzynek, sera, szynki, dodatkowo chleb może być na słodko na słono (ostatnio miałam okazję zjeść pieczywo na słono i już nigdy więcej tego nie kupię :) miałam wrażenie że połknęłam solniczkę). W większości piekarniach, jest możliwość spróbowania pieczywa, co uważam za fajnym pomysłem, ponieważ nie wszystko mi smakuje, a tak mogę uniknąć niezadowolenia z zakupu :), tak jak to wyszło z słonym pieczywem. Moim faworytem, jeżeli chodzi o pieczywo jest chleb z serem w środku (farsz troszkę przypomina sernik).
Oprócz pieczywa Tajwańczycy uwielbiają jeść bułki parowe z mięsnym farszem. Ciasto do tych bułek przypomina w smaku nasze pyzy tylko tutaj dodatkowo jest jeszcze farsz. Uwielbiam te bułeczki i mojej rodzince też smakowało jak tutaj byli (no chyba, że mnie okłamali :p i próbowali być mili :).
Kolejny smakołyk to naleśnik "Scalion pancake"w kolejnym poście wrzucę przepis i zdjęcia krok po kroku jak to zrobić. Uwielbiam to jeść, ale niestety dużo w tym oliwy więc za często tego nie jadamy z wiadomych powodów :). Dodatkiem do naleśnika może być "Youtiao", które tak naprawdę jest bez smaku, ale Tajwańczycy uwielbiają to jeść właśnie z naleśnikiem lub dodawać to do mleka sojowego.
Scalion pancake
Youtiao
zdjęcie pochodzi z http://en.wikipedia.org/wiki/Youtiao
Ostatnim ciekawym produktem jest "Turnip cake" zrobiony z białej marchewki, na zewnątrz jest chrupkie, a w środku miękkie, również nie odczuwam żadnego smaku jedząc ten przysmak.
Turnip cake
zdjęcie pochodzi z http://www.longhua.tw/dragon/esp/250.html
Na Tajwanie jest naprawdę mnóstwo produktów, które można zjeść na śniadanie, to jedynie mała garstka. Polecam zrobienie samemu scalion pancake, o którym wspomniałam w poście (przepis już wkrótce w kolejnym poście).
4
NAPISZ KOMENTARZciekawa ta bułka z pierwszych dwóch zdjęć, pineapple albo melon bun (nazywana tak ze względu na wygląd skórki) zwykle nie ma w środku nadzienia, moje dzieci ją uwielbiają :) ja jednak wolę słono pikantne pieczywo ;)
Replytak tak masz rację to pineapple bun, zapomniałam podpisać :), ja jadłam tylko z nadzieniem bo mój mąż również uwielbia tą wersje :). Tak to jest, każdy lubi coś innego :). Pozdrawiam
ReplyStrasznie lubię takie pieczywo z wkładką :D
ReplyTo zapraszam na Tajwan :)
Reply