PRZEPIS NA SCALION PANCAKE

 
Składniki:
- 4 małe miski mąki (400 g)
- 2 miski wody (1 miska 60% zimnej wody, 40% gorącej wody)
- szczypiorek
- sól

1. Do dużej miski wrzucamy mąkę (4 małe miski), mieszając dodajemy powoli pierwszą porcję wody, następnie drugą porcje cały czas mieszając.



2. Następnie ugniatamy ciasto w misce (możemy dodać mąkę jeżeli ciasto za bardzo się klej) tak, żeby konsystencja ciasta była podobna jak do ciasta na pizze. Zostawiamy ciasto na 20 minut (zakryć mokrym ręcznikiem) potem znowu ugniatamy ciasto w misce (dodajemy mąki jeśli ciasto nie chcę odkleić się od miski)




3. Posypujemy blat mąką, ugniatamy ciasto na blacie, następnie zwijamy ciasto w rulonik i zostawiamy na 20 minut.



4. Ciasto dzielimy na 5 części, każdą część rozwałkujemy i posypujemy na wierzchu sól, następnie trochę oliwy (tak, żeby całe ciasto było pokryte oliwą), na wierzch posypujemy szczypiorek.







5. Zawijamy ciasto w rulon i robimy kształt ślimaka posypujemy znowu małą ilością mąki i przygniatamy (w tym czasie podgrzewamy patelnie)




6. Ponownie rozwałkujemy ciasto, mniej więcej ciasto ma mieć grubość 4 - 5 mm, następnie na patelnie wlewamy trochę oliwy, i wrzucamy nasz naleśnik, czekamy kilka minut i przewracamy na drugą stronę i gotowe :) Smacznego :).




Ja proponuję dodatkowo zrobić to z jajkiem :). Jak już zdejmiecie naleśnika z patelni to wrzućcie jajko na patelnie (jajko sadzone) i na to nałóżcie naleśnik :) po chwili jest już gotowe :) (Tak jadają Tajwańczycy :)
Jeżeli włożyliście za mało soli do naleśnika to spokojnie możecie ją dodać na sam koniec :) posypując naleśnik solą :).



Nowsze posty
« Nowsze posty
Starsze posty
Starsze posty»

16

NAPISZ KOMENTARZ
Nippi
AUTHOR
24 stycznia 2015 03:00 delete

Bardzo ciekawe :)

Reply
avatar
Natalia Yeh
AUTHOR
24 stycznia 2015 20:44 delete

i smaczne :) Pozdrawiam :)

Reply
avatar
annimula
AUTHOR
26 stycznia 2015 05:45 delete

Wyglada smakowicie, musze to zrobic :-)
Ale powiedz, najpierw wlewamy do mąki wode goracą a potem zimną?

Reply
avatar
Natalia Yeh
AUTHOR
26 stycznia 2015 12:47 delete

Do jednej małej miski wlewamy 60% zimnej wody, 40% gorącej wody i tą mieszankę wody wlewamy do mąki ;) Pozdrawiam :)

Reply
avatar
Poppy Miau
AUTHOR
30 stycznia 2015 01:09 delete

animacje z filmiku robię za pomocą tego programu: http://www.video-gif-converter.com/
aniacje z tym obiadem to zbiór kilku zdjęć, korzystam do tego z programu photoscape z zakładki anigif :)

Reply
avatar
Natalia Yeh
AUTHOR
30 stycznia 2015 12:32 delete

Dzięki za odpowiedź :) w weekend wypróbuje ten program :) i zobaczymy co z tego wyjdzie :). Pozdrawiam :)

Reply
avatar
15 lutego 2015 02:02 delete

Świetny blog podziwiam :D
Ja również obserwuję i myślę , że ty też
http://natink4.blogspot.com
http://natink4.blogspot.com
POZDRWAIAM Nat

Reply
avatar
13 marca 2015 18:58 delete

Cześć. Zaskoczę, Cię, bo wczoraj... wykonałam ten Twój naleśnik ;) Z tą róznicą, że jako nadzienie dodałam drobno posiekane świeże liście szpinaku i cebulkę szalotkę, bo akurat nie miałam szczypiorku. Jak polecasz wbijałam jajka na patenię :)
Skojarzył mi się trochę z marokańskim msemenem, na który przepis jest na moim blogu. Jedno i drugie ma podobieństwa i duże różnice.
Scalion pankake był mega pyszny. Napewno zrobię go jeszcze raz, obiecując, że wcześniej kupię szczypiorek.
Mój mąz dosłownie... płakał. Tak reaguje jak mu coś bardzo smakuje jajajajaj
Oboje dziękujemy za przepis i pozdrawiamy :)

Reply
avatar
Natalia Yeh
AUTHOR
13 marca 2015 20:55 delete

Cieszę się bardzo, że smakowało :) i zaciekawiłaś mnie z tym szpinakiem :) ... muszę wypróbować :P i porównać czy tak samo smakuje :). Muszę odszukać na Twoim blogu marokański msemen i skorzystać z tego przepisu :). Pozdrawiam :)

Reply
avatar
malwinkasss
AUTHOR
28 kwietnia 2015 05:18 delete

Ale ciekawy i banalnie prosty przepis. Zrobię, nawet jutro. Mąż wróci z pracy a ja mu się pochwalę przekąską z Tajwanu! Powiem Ci, jak wyszło....

(Ale tego oczekiwania trochę dużo...)

Reply
avatar
Natalia Yeh
AUTHOR
28 kwietnia 2015 17:41 delete

oooo super :), to czekam na wiadomość jak wyszło, no i czy smakowało :). Niestety, dosyć długo trzeba czekać, ale warto :). Proponuję Tobie również zaglądnąć na blog Doroty :) gdzie znajdziesz modyfikację, tego przepisu :). http://kroplaarganu.blogspot.de/2015/03/tajwanski-scalion-pancake-plus.html

Reply
avatar
malwinkasss
AUTHOR
28 kwietnia 2015 18:28 delete

Właśnie skończyłam! :) Troszkę zmodyfikowałam, tzn. dodałam do farszu czosnek i ser feta. Wyszło bardzo dobre! Czekam, aż mąż wróci z pracy, to mu zrobię tajwańską niespodziankę :D

Acha! Dorota proponuje taką akcję gotowania na podstawie przepisów z różnych blogów. Czy mogę Twój przepis wykorzystać i u siebie pochwalić się, co mi wyszło?

Reply
avatar
Natalia Yeh
AUTHOR
28 kwietnia 2015 18:55 delete

Super :) z tego co pamiętam to Dorota też dodała ser feta :). Jak najbardziej :), pochwal się :), ja mam zamiar w ten weekend wypróbować przepis Doroty :) na marokański msemen :)

Reply
avatar
Garoterapia
AUTHOR
1 lipca 2015 22:39 delete

Ależ mi smaka kochana narobiłaś :)

Reply
avatar
Natalia Yeh
AUTHOR
2 lipca 2015 13:05 delete

Cieszy mnie to :)

Reply
avatar

  PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket