Dawno na blogu, nie było, żadnego przepisu :), więc dzisiaj coś słodkiego :). Moja koleżanka z Klubu Polki na Obczyźnie, kochana Sylwia (która prowadzi bloga tutaj :) podzieliła się zemną swoim przepisem na pyszne ciasto waniliowe. Oczywiście Sylwii wyszło to o wiele lepiej :), z tego względu, iż miała mniejszą foremkę, więc automatycznie jej ciasto jest po prostu wyższe, aż wstyd pokazywać moje :). Sylwia proponuję zrobić ciasto w dwóch wersjach -> ZAGLĄDNIJCIE TUTAJ. Moje ciasto jest w wersji pierwszej, czyli bez gruszki i nutelli :).
Nie wiem dlaczego, ale ja uwielbiam piec, zawsze tak było. Pamiętam jak mieszkałam jeszcze z mamą i siostrą, to zawsze w weekend piekłyśmy jakieś ciasto, a ja byłam pierwsza, żeby zjeść resztki z przygotowanej masy :). Też tak macie?
Składniki potrzebne do ciasta:
6 białek (w oryginalnym przepisie wykorzystano 10-11 białek)
szczypta soli
100 g mąki
70-80 g cukru
16 g cukru waniliowego
75 g masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku waniliowego - JA ZROBIŁAM BEZ
1. Musimy najpierw ubić białka na sztywną pianę
2. Dodajemy powoli do piany cukier i cukier waniliowy
3. W osobnym naczyniu przygotowujemy przesianą mąkę wraz ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia
4. Następnie dodajemy połowę powyższych składników (mąkę, sól, proszek do pieczenia) do piany i miksujemy. Dodajemy połowę roztopionego masła i dalej miksujemy. Następnie dodajemy resztę mąki, miksujemy i na koniec dodajemy resztę masła i znowu miksujemy. Na koniec można dodać olejek.
5. Wlewamy wszystko do keksówki.
Czas pieczenia około 50 minut - 180°C (góra - dół). Piec w nagrzanym piekarniku :)
Po upieczeniu zostawić w piekarniku, aż wystygnie. Sylwia poradziła, żeby zostawić ciasto na drugi dzień, bo wtedy będzie bardziej wilgotniejsze, ale mi osobiście bardziej smakowało na świeżo :).
Ciasto przypomina mi trochę smakiem, tutejsze tajwańskie ciasto, które kiedyś kupiłam w sklepie.
Smacznego!
16
NAPISZ KOMENTARZChyba się skuszę na upieczenie. Mam wszystkie składniki w domu i lubię takie ciasta "babkowe" :)
ReplyPolecam :) ciasto jest łatwe w wykonaniu :) i bardzo smaczne :)
ReplyNie wydaje się jakoś specjalnie trudne:). Zrobię w najbliższy weekend.
Replywygląda smakowicie :)
ReplyOj, dodaję do ulubionych i na pewno niebawem upiekę ;) i polecam stronę www.iambaker.net - proste przepisy, ale przepyszne!
ReplyTo jest bardzo prosty przepis :). Pozdrawiam :)
ReplyMiło mi to słyszeć :). Wow strona jest bajeczna, już na sam widok zdjęć, chcę się coś upiec :). Pozdrawiam :)
Replyzgłodniałam :) Natalia robisz smaka, nawet bym miała wenę do pieczenia, ale nie mogę... męża odchudzam :((((
ReplyMagda raz na jakiś czas można :), hehe mój mąż nie wytrzymałby na diecie :) i ja zresztą też :)!
ReplyUwielbiam wszystko, ci jest waniliowe. Z pewnością wypróbuję. Ciasto wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam:)
ReplyTo tak jak ja ;) jadłabym wszystko o smaku waniliowym :). Miłego pieczenia :)
Replyciekawy przepis. Trochę sporo tych jajek w oryginale :)
ReplyProste i nieskomplikowane, a na pewno piekielnie smaczne:)
ReplyMniam!
ReplyI mnie słodkości się chce! A ciasto wygląda apetycznie!
Replyhehe :) polecam upiec :) i delektować się nim :). Pozdrawiam :)
Reply