Ciasto waniliowe


Dawno na blogu, nie było, żadnego przepisu :), więc dzisiaj coś słodkiego :). Moja koleżanka z Klubu Polki na Obczyźnie, kochana Sylwia (która prowadzi bloga tutaj :) podzieliła się zemną swoim przepisem na pyszne ciasto waniliowe. Oczywiście Sylwii wyszło to o wiele lepiej :), z tego względu, iż miała mniejszą foremkę, więc automatycznie jej ciasto jest po prostu wyższe, aż wstyd pokazywać moje :). Sylwia proponuję zrobić ciasto w dwóch wersjach -> ZAGLĄDNIJCIE TUTAJ. Moje ciasto jest w wersji pierwszej, czyli bez gruszki i nutelli :). 
Nie wiem dlaczego, ale ja uwielbiam piec, zawsze tak było. Pamiętam jak mieszkałam jeszcze z mamą i siostrą, to zawsze w weekend piekłyśmy jakieś ciasto, a ja byłam pierwsza, żeby zjeść resztki z przygotowanej masy :). Też tak macie? 

Składniki potrzebne do ciasta:

6 białek (w oryginalnym przepisie wykorzystano 10-11 białek)
szczypta soli
100 g mąki
70-80 g cukru 
16 g cukru waniliowego
75 g masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku waniliowego - JA ZROBIŁAM BEZ


1. Musimy najpierw ubić białka na sztywną pianę 
2. Dodajemy powoli do piany cukier i cukier waniliowy
3. W osobnym naczyniu przygotowujemy przesianą mąkę wraz ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia
4. Następnie dodajemy połowę powyższych składników (mąkę, sól, proszek do pieczenia) do piany i miksujemy. Dodajemy połowę roztopionego masła i dalej miksujemy. Następnie dodajemy resztę mąki, miksujemy i na koniec dodajemy resztę masła i znowu miksujemy. Na koniec można dodać olejek. 
5. Wlewamy wszystko do keksówki.

Czas pieczenia około 50 minut - 180°C (góra - dół). Piec w nagrzanym piekarniku :)

Po upieczeniu zostawić w piekarniku, aż wystygnie. Sylwia poradziła, żeby zostawić ciasto na drugi dzień, bo wtedy będzie bardziej wilgotniejsze, ale mi osobiście bardziej smakowało na świeżo :). 
Ciasto przypomina mi trochę smakiem, tutejsze tajwańskie ciasto, które kiedyś kupiłam w sklepie. 

Smacznego! 

Nowsze posty
« Nowsze posty
Starsze posty
Starsze posty»

16

NAPISZ KOMENTARZ
Unknown
AUTHOR
6 lipca 2015 03:33 delete

Chyba się skuszę na upieczenie. Mam wszystkie składniki w domu i lubię takie ciasta "babkowe" :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
6 lipca 2015 14:05 delete

Polecam :) ciasto jest łatwe w wykonaniu :) i bardzo smaczne :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
6 lipca 2015 17:35 delete

Nie wydaje się jakoś specjalnie trudne:). Zrobię w najbliższy weekend.

Reply
avatar
Nippi
AUTHOR
7 lipca 2015 00:33 delete

wygląda smakowicie :)

Reply
avatar
7 lipca 2015 06:20 delete

Oj, dodaję do ulubionych i na pewno niebawem upiekę ;) i polecam stronę www.iambaker.net - proste przepisy, ale przepyszne!

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
7 lipca 2015 13:09 delete

To jest bardzo prosty przepis :). Pozdrawiam :)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
7 lipca 2015 13:12 delete

Miło mi to słyszeć :). Wow strona jest bajeczna, już na sam widok zdjęć, chcę się coś upiec :). Pozdrawiam :)

Reply
avatar
Magda Fou
AUTHOR
7 lipca 2015 15:42 delete

zgłodniałam :) Natalia robisz smaka, nawet bym miała wenę do pieczenia, ale nie mogę... męża odchudzam :((((

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
7 lipca 2015 17:18 delete

Magda raz na jakiś czas można :), hehe mój mąż nie wytrzymałby na diecie :) i ja zresztą też :)!

Reply
avatar
gosia cash
AUTHOR
8 lipca 2015 16:07 delete

Uwielbiam wszystko, ci jest waniliowe. Z pewnością wypróbuję. Ciasto wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam:)

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
8 lipca 2015 18:20 delete

To tak jak ja ;) jadłabym wszystko o smaku waniliowym :). Miłego pieczenia :)

Reply
avatar
14 lipca 2015 00:42 delete

ciekawy przepis. Trochę sporo tych jajek w oryginale :)

Reply
avatar
14 lipca 2015 01:42 delete

Proste i nieskomplikowane, a na pewno piekielnie smaczne:)

Reply
avatar
18 lipca 2015 00:15 delete

I mnie słodkości się chce! A ciasto wygląda apetycznie!

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
18 lipca 2015 06:34 delete

hehe :) polecam upiec :) i delektować się nim :). Pozdrawiam :)

Reply
avatar

  PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket